Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

15x wat te doen in je tuin in augustus?

 • Geef bij aanhoudende droogte regelmatig water. Vooral planten en groenten in potten en hangmanden drogen snel uit. Besproei het gazon en de border liever een of twee keer per week lang in plaats van ze elke dag wat water te geven. Dat zorgt ervoor dat ze vanzelf diepere wortels vormen waardoor ze beter en meer water kunnen opnemen.
 • Vergeet niet het water in de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig aan te vullen.
 • Verwijder algen en dood blad uit de vijver.
 • Ga je op vakantie en zorgt een goede buur of familielid voor de tuin? Zorg ervoor dat de tuinslang of zwenksproeier gebruiksklaar is en zet alle potten zoveel mogelijk bij elkaar.
 • Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest en bemest het gazon deze maand ook nog een keer.
 • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums) en pluk regelmatig een bosje geurende siererwten (Lathyrus) om ervoor te zorgen dat ze langer bloeien.
 • Knip blad weg dat de zon weghoudt van je vruchten en groenten, onder andere bij druiven en tomaten. Blijf de tomaten dieven (verwijder de scheutjes die in de oksels van de zijtakken groeien).
 • Verwijder blad dat is aangetast door meeldauw of sterreroetdauw of pas een milieuvriendelijk schimmelwerend middel toe. Verwijder bladluizen met de hand(schoen) of een harde straal water.
 • Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als eenjarig ridderspoor, stokroos, siertabak en juffertje-in-het-groen (Nigella).
 • Maak een mooi boeket uit eigen tuin, voor op de tuin- of eettafel.
 • Neem stekken van pot- en kuipplanten, zoals Pelargoniums en fuchsia’s, en van buxus en lavendel.
 • Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
 • Plant (of poot) herfstbollen, zoals de herfsttijloos en herfstkrokus.
 • Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi het maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de grond vocht beter vasthoudt. Na verloop van tijd zorgen de wormen er bovendien voor dat het maaisel verandert in voedzame humus.
 • Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Wijhe in de gaten voor voordelig geprijsde tuinartikelen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Geurende tuinplanten

In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum.

Lees meer...